 |
www.rkka.fora.pl Forum poświęcone Armii Czerwonej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pią 14:36, 03 Lut 2012 Temat postu: Jedzenie! |
|
|
Wszak, że robię porządki w przeglądarce i wywalam zakładki znajduję różne ciekawe rzeczy. Ot, na przykład:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Szuder dnia Pią 14:43, 03 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dzik_warminski
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pią 18:12, 03 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
no i niemieckie sardynki
a i swoje ciągneli ryby w aluminiowych okrągłych puszkach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 9:53, 07 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Myślę, że tematyka jedzenia ogólnie jest ciekawa i często zaniedbywana przez rekonstruktorów.
Na początek: Swinnaja tuszonka, czyli nic innego, jak mięcho z tłuszczem w puszce, pochodzenia LL.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
i trochę z produkcji:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
I jeszcze kilka:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Etykietek garść:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Oraz opis (ze strony, gdzie można było takie cuś kupić):
Cytat: | Russian WW II Spam with Military Label
One tin of Spam with an accurate replica Russian Military wrapper, in the traditional key-opener can (no pop-tops here). Spam was shipped to Russia in great quantities during the war, and many years later Nikita Kruschev publicly remarked that Russia would have lost the war if it had not been for Spam from America. This popular ration was distributed in at least four ways: with no label, with the American label, with a Russian Military label, and with the Russian civilian label. Any one, or a mixture of these, might be found in a Russian soldier's kit.
For the benefit of re-enactors, this tin contains fresh-from-the-shelf pork luncheon meat and can be readily consumed as a field ration.
|
Oraz cywilne:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
I także opis:
Cytat: | Russian WW II Spam with Civilian Label
During the war there were many brands of Pork Luncheon Meat distributed to American troops and allies - these were all commonly referred to as "Spam." This sale is for one tin of Spam in the traditional key-opener can (no pop-tops here), with an accurate replica of the colorful Russian civilian wrapper. Spam was shipped to Russia in great quantities during the war, and many years later Nikita Kruschev publicly remarked that Russia would have lost the war if it had not been for Spam from America. This popular ration was distributed in at least four ways: with no label, with the American label, with a Russian Military label, and with the Russian civilian label. Any one, or a mixture of these, might be found in a Russian soldier's kit.
For the benefit of re-enactors, this tin contains fresh-from-the-shelf pork luncheon meat and can be readily consumed as a field ration. |
I jeszcze kilka puszek, ponoć oryginalne:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Może komuś się przyda, może ktoś ma więcej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
al-muell
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 10:12, 07 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Ciekawostka: to właście od tej "swinnoj tuszonki" wzieło się określenie "małpa" lub "małpina" na konserwy wojskowe. Ponoć polscy żołnierze żartowali, że amerykanie pchają do tych puszek mięso z małpy i stąd potoczne określenie, które funkcjonuje jeszcze długo po wojnie. Co ciekawe, pewien sklep internetowy oferuje konserwy z "małpiny" w nieoznakowanych puszkach bez zawleczek/kluczyków itp. Myślę, że przy okazji następnych manewrów sobie to przetestuję.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez al-muell dnia Wto 10:13, 07 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 10:22, 07 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Ano, oferuje, tylko dość drogo, jak za kawałek blachy z kawałkiem mięsa wewnątrz... ale ponoć są całkiem dobre
W następnej części (czyli - jak znajdę chwilę) wrzucę coś o innym jedzeniu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dzik_warminski
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska
|
Wysłany: Śro 1:27, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
takie znajdywałem ale z biciem cccp
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sob 18:13, 07 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Szlachetni, walczę o puszeczkę, prosiłbym o niepodbijanie
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Igor
Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Borzymie
|
Wysłany: Nie 22:09, 08 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
No to życzę powodzenia w licytacji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Śro 20:36, 10 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
I kolejna rzecz.
Przyznam bez bicia, że zainspirował mnie post Kolegi al-muell, w którym padło słowo "Komiśniak". Wcześniej jakoś umknęło mi z edukacji
I oto przepis na dziś:
[link widoczny dla zalogowanych]
oraz oryginał:
[link widoczny dla zalogowanych]
Ktoś próbuje piec?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
al-muell
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 7:58, 11 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
We Wrocławiu jedna piekarnia robi komiśniaka, który ponoć smakuje i wygląda (foremkowy) jak na froncie. Ja jednak kupuje "zwykły" żytni. Nie wiem jaka różnica w przepisie, ale smak się trochę różni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 14:57, 11 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Może na jesieni odpalę piec chlebowy u babci i coś się pobawię, ale to później, później.
U nas kiepsko z takimi chlebami, ale jutro porozglądam się za czymś koszernym.
Co jeszcze, z ogólnodostępnego żarcia, polecacie na manewry/do rekonstrukcji?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
al-muell
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 7:59, 12 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Cebula - poprawia smak prawie wszystkiego, zapewnia witaminy i jest tania.
Słonina wędzona lub boczek - tylko trzeba uważać bo wędzony boczek, który zwykle się trafia w sklepach spożywczych nie daje się geryźć na surowo. A chleb żytni+plater słoniny+cebula=mniam, mniam
Jabłka - kiedy połączenie słoniny i chleba zaczyna się robić mdłe. A teraz akurat jest sezon.
Ziemniaki - jeżeli zakładamy, że będzie czas na upieczenie lub ugotowanie, to praktycznie mozna je brać przez cały rok.
Dobry patent zrobił kiedyś kolega - gotowana kasza zalana tłuszczem i skwarkami - przenoszona w menażce zamykanej, dobra do jedzenia nawet na zimno. Jeszcze lepsza z dodatkiem surowej cebuli
Konsterwy - makrele w pomidorach - jedna z sieci supermarketów (uleciało mi która), sprzedaje makrele w pomidorach w puszce bez kluczyków i zawleczek, w rozmiarach idealnych by nakleić radziecki papier od wojennych "skumbrii w tomacie"
Smalec - spakowany w ceramiczną miseczkę przykrytą szmatką i przewiązaną bądź w weka (w kauflandzie np. sprzedają weki zamykane zatrzaskiem drutowym, w których tylko uszczelka jest do wymiany). Trzeba jednak pamiętać, ze czerwonoarmiści zwykle nie widzieli weków u siebie. Któryś weteran 1AWP wspominał, że z piwnic niemieckich domów brali tylko słoiki z kompotem, bo co do reszty to nikt nie wiedział co to jest i czy się nadaje do jedzenia...
Landrynki miętowe - na odświeżenie oddechu po tym wszystkim.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez al-muell dnia Pią 8:00, 12 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piotr2104
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 238
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 15:51, 12 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
no fakt słonina wędzona jest całkiem dobrym wynalazkiem, u mnie nawet u jednego rzeźnika daje się zazwyczaj ją kupić, a kwestia boczku jest taka że niektóry nie jest wędzony tylko "malowany" (nasączany koncentratami dymu) i nie ma to ani smaku ani konsystencji wędzonego... ew. jeszcze przydatny poza cebulą bywa czosnek
PS. Szuder, pamiętasz Koszyce i motyw "dobrego prezesa"??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dzik_warminski
Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska
|
Wysłany: Sob 10:14, 13 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
A "SAŁO" czyli solona słonina.
towar bezobsługowy a prosty i historyczny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szuder
Politruk
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 623
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Śro 21:14, 03 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
A tu ostatnie eksperymenty z niemiecką żywieniówką - w końcu po 1943 zdobywanie niemieckich konserw nie należało do rzadkości.
[link widoczny dla zalogowanych]
Dwa komplety (po dwie) "Schutzegummi", dwie porcje kawy z mlekiem SS no i konserwy mięsne. Jako ciekawostka - zapałki (zrobione na bazie współczesnych - nie mogę znaleźć tych sklejkowych) oraz eksperymentalnie pudełko na amunicję do Mosina. W tle rosyjska musztardówka
Etykietki dostępne na necie - tylko drukować i naklejać! Mam jeszcze na wino, ale wydrukowałem w złym formacie i mogę co najwyżej na skrzynię przykleić, bo A4
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|